Ez a blog a diétás, szénhidrátszegény, gluténmentes ételeket tartalmazza.
A másik blogom, a "nem-diétás": https://malvinfoz.blogspot.hu/

2020. március 29., vasárnap

Karanténkaja - zöldséges "kínai" csirkemell

Csíkokra vágtam egy fél csirkemellet, megszórtam Házi Arany wok fűszerrel. 
Szeretem a HA fűszereket, nincs bennük sem ízfokozó, sem tartósítószer. 
Egy szál sárgarépát és fél petrezselyemgyökeret zöldséghámozóval vékonyra "szálaztam".
Kevés olíva olajon a húst megpirítottam, kiszedtem, a maradék zsiradékon a zöldséget kevergetve megsütöttem, sóztam, visszatettem rá a húst, meglocsoltam egy kevés szójaszósszal, majd felöntöttem egy kis vízzel, majd hozzáadtam a fagyasztómban talált zöld spárgát is, és az egészet összefőztem.
Nagyon finom lett! 


2020. március 27., péntek

Baconba tekert csirkemell sült savanyú káposztával

 Csirkemelleket vastagabb csíkokra vágtam, gyengén sóztam, borsoztam, majd bacon szeletekkel körbetekertem. Egy nagy serpenyőt előmelegítettem, és a húsokat beletettem, és fedő alatt - néha megforgatva - pirosra sütöttem. (A fedő alatt gőz keletkezik, és nagyon omlósra puhul a hús).

Közben az előzőleg kissé kimosott, jól kicsavart savanyú káposztát éles késsel kicsit szétvagdostam,
 - hogy ne legyenek méteres szálak benne - és a hús helyére tettem a serpenyőbe, megszórtam  egy mokkáskanálnyi egész köménnyel, a káposzta alá egy pici vizet öntöttem, hogy felázzon a lesült fűszeres zsiradék, és a káposztát kevergetve pirítottam, időnként fedővel takarva készre sütöttem.






Tepsiben sült fűszeres karfiol

A karfiolt kisebb rózsákra szedtem. 
Egy nagy tálba két evőkanálnyi olíva olajat tettem, beleszórtam egy teáskanálnyi kakukkfüvet, egy teáskanálnyi kurkumát, egy csapott evőkanálnyi tört koriandert (mozsárban törtem), mokkáskanálnyi római köményt, (elmaradhat, ha valaki nem szereti), ebbe a fűszeres olajba öntöttem a karfiolt, megsóztam, és összeforgattam, hogy lehetőleg mindenütt fűszeres legyen, majd sütőpapírral bélelt nagy tepsire szétterítettem, kb 200 fokon pirosra sütöttem. Közben megforgattam a rózsákat. 
Sült csirkecombbal ettem, de önmagában is felségesen finom! 

Baconos - sült hagymás túrólepény, liszt nélkül

Mostanában kétszer is sütöttem „diétás”, liszt nélküli, vaníliás túrólepényt, az alaprecept ezen a blogon is fent van, kapros túrós cím alatt.
Mivel én jobban szeretem a sósakat, mint az édeseket, így kitaláltam ezt a finomságot!
Ez most nem igazán diétás, de szénhidrátszegény!... Nagyon laktató.



Ezekből készült: fél kg túró, 3 tojás, 3 szelet Feketeerdei sonka, 5 dkg sovány kockázott bacon, 4 evőkanálnyi sült hagyma, plusz egy kis fej vöröshagymának a fele apróra vágva, (kb 1 evőkanálnyi), és só.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem egy csipet sóval.
A túrót egy mély tálba tettem, hozzáadtam a tojássárgákat, csipet sót, a hagymákat, habverővel kicsit összekevertem, majd apróra tépkedve beleszórtam a Feketeerdei sonkát (jó füstös íze van), a kockázott bacont, ezzel is összekevertem, majd beleforgattam a tojáshabot.
Sütőpapírral kibéleltem a kis 16x23-as tepsimet, belesimítottam a masszát, néhány szelet bacont fektettem a tetejére, majd 180 fokon sütöttem 20 percig, utána erősebb fokozaton addig, hogy a szalonna megsüljön a tetején.
(A sütés sütőfüggő, nekem közönséges gáztűzhelyem van…)


Feketeerdei sonkába tekert csirkemell karfiollal


A csirkemellekből hüvelykujj vastagságú csíkokat vágtam, kevés borsot daráltam rájuk.
A Feketeerdei sonkaszeleteket hosszában elfeleztem, így keskeny, hosszú csíkokat kaptam, ezekkel körbetekertem a húsokat. Teflon serpenyőt leheletvékonyan zsíroztam, és a húsokat beletéve fedő alatt megsütöttem, közben forgattam, hogy egyenletesen piruljon. (Ha nagyon lesülne, akkor parányi vizet lehet önteni alá.)
Közben a rózsáira szedett karfiolt megpároltam, lecsepegtettem.
Az elkészült húsokat kiszedtem, és a serpenyőben maradt zsiradékra tettem a karfiolt, óvatosan kevergetve megpirítottam, petrezselyem zöldjével megszórva tálaltam a hússal.