Ma megint "kocsonyát" főztem, és itt ragadom meg az alkalmat, hogy a zselatinról elmondjak néhány hasznos tudnivalót.
"Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban
fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony. A zselatinban a nem-eszenciális
aminosavak (esszenciális aminosav: olyan aminosav, amelyet a szervezet
természetes úton nem képes előállítani) magas koncentrációban vannak jelen
(például glicin, prolin), viszont alig tartalmaz esszenciális aminosavakat
(például triptofánt, izoleucint vagy metionint).
Ezen kívül jó tudni, hogy a zselatinnak porcépítő hatása van, sokan zselatin tartalmú kapszulákat kapnak, vagy zselatin tartalmú kenőccsel kell fájó tagjaikat kenegetni.
Nem csak az ízületeknek, hanem a hajnak, bőrnek is jót tesz, (kollagén!).
A magam részéről azért csinálok majdnem minden héten "kocsonyát", mert amúgy is szeretem, jó fokhagymásan, borsosan - tálaláskor citrommal locsolva... A diétámba mindenestől belefér, és napközben pár fűszeres falat nagyon jólesik, nassnak...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése