Ez a blog a diétás, szénhidrátszegény, gluténmentes ételeket tartalmazza.
A másik blogom, a "nem-diétás": https://malvinfoz.blogspot.hu/

2015. március 29., vasárnap

Máktej

Kísérleti gyártás, és jó lett! 

Egy "paleós" oldalon találtam, és mivel nagyon szeretem a mákot, és volt is itthon darálatlan mákom, kipróbáltam fél adaggal - és sikerült, finom!  Nem írom le, ezen a linken minden tudnivaló olvasható!
                         http://paleokonyha.hu/maktej-es-makos-teszta/


2015. március 25., szerda

Pirított csirkemell brokkolis NoCarb rizzsel


      A brokkolit rózsáira szedtem, sós vízben megfőztem, de csak annyira, hogy roppanós maradjon, - szűrőkanállal kiszedtem a vízből.
          Közben a NoCarb rizsszem tésztát szűrőbe tettem, folyó vízzel alaposan leöblítettem, majd a brokkoli vizében egy-két percet forraltam, végül leszűrtem, jól lecsepegtettem, és a brokkolival lazán összeforgattam, petrezselyem zöldjével megszórtam.  
    A csirkemellből szeleteket vágtam, enyhén klopfoltam, fokhagymás-borsos-köményes fűszerkeverékkel és sóval fűszereztem, majd egy nagy teflonserpenyőben 2 teáskanál kókuszolajat forrósítottam, a hússzeleteket beletettem,  fedőt tettem rá, egy-két percet így sütöttem, majd a szeleteket megfordítottam, és szintén fedő alatt sütöttem pár percig. Ezalatt megpirul, és a fedő nem engedi kiszáradni, omlós marad.
    A megsült szeleteket tányérra szedtem. A visszamaradt fűszeres szaftra tettem a rizses brokkolit, átforgattam, végül a hússal tálaltam.





2015. március 24., kedd

Karalábé hússal


 Pulykaszárny filét centis csíkokra vágtam, a zsenge karalábét is felcsíkoztam. 
Két teáskanálnyi kókuszolajat forrósítottam, és a húst kevergetve átpirítottam rajta, őrölt borssal megszórtam, majd kevés vízzel felengedve főztem egy ideig, majd a karalábét is hozzáadtam, sóztam, és fedő alatt puhára pároltam, úgy, hogy a leve teljesen eltűnjön. Jó sok aprított petrezselyemet is kevertem hozzá. 
Nagyon finom, könnyű tavaszi étel. 


2015. március 17., kedd

Csirkemájas tokány "angyalhaj" körettel


Fél csirkemellet centis csíkokra vágtam, ugyanígy 3 csirkemájat is. Két közepes méretű hagymát összevágtam, kevés kókuszzsíron megdinszteltem, belenyomtam egy gerezd fokhagymát is, majd hozzáadtam a húst, fehéredésig kevertem, majd egy csapott evőkanálnyi pirospaprikát is kevertem bele, majd rögtön felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, sóztam, borsoztam, bőven szórtam rá majoránnát, és hozzákevertem a májat is. Jól összeforraltam, majd kevés paradicsompürét is adtam hozzá, majd puhára főztem. 
Csípős paprikával is ízesítettem.
A NoCarb angyalhaj tésztát a már ismert módon öblítettem, forraltam - a tokányt ezzel tálaltam.


2015. március 14., szombat

Meggyes túrófelfújt


Nincs benne semmi liszt, vagy keményítőtartalmú alapanyag, csak a túró, tojás, és az ízesítők.
Fél kg túró, egy evőkanálnyi tejföl, 3 tojás sárgája, csipet só, édesítő ízlés szerint, citrom lereszelt héja, pár csepp vanília kivonat. Ezeket nagyon jól kikeverjük. (Én az elektromos habverővel kevertem, de előtte a tojásfehérjéket kemény habbá vertem!)
A habot beleforgatjuk a túróba, sütőpapírral bélelt edénybe tesszük,  (ez a mennyiség az én kis 13 x 26 cm-es tepsimbe elég), a fagyasztott vagy lecsepegtetett befőtt meggyel kirakosgatjuk, és azonnal betesszük az előmelegített forró sütőbe, majd a hőt csökkentve "közepes lángon" kb 40 percet sütjük. (Ezen diabetikus meggybefőtt van.)
 Melegen, hidegen is finom, könnyű desszert.





Nyersen a tepsiben: ajánlatos a magas papír, mert megnő! 

Megsült:

2015. március 12., csütörtök

Sóskaleves


Kiolvasztottam egy doboz fagyasztott sóskapürét, egy bögre vízzel higítottam, és annyi édesítőt adtam hozzá, hogy ne legyen vad savanyú. Felforraltam, majd fél liter tejet is adtam hozzá. 
Közben 3 tojást szétválasztottam, a fehérjét csipet sóval habbá vertem, a sárgáját pedig a habverővel fehéredésig habosítottam, kevés tejjel higítottam, és óvatosan a forró levesbe kevertem, álandó keverés mellett besűrítettem. Végül sóval, édesítővel és Vegantéria* ételízesítővel utánízesítettem.
A tojásfehérjét lapos edényben, kevés vizet alálöttyintve a mikróban egy perc alatt megfőztem, az így nyert kissé kemény habból galuskákat vagdaltam.
Ráadásként megszórtam pirított sonkával is. 
Készíthetjük úgy is, hogy a felvert egész tojásokat öntjük a forró levesbe, és jól elkeverjük - mint a tojáslevesnél.

*Vegantéria: sós vegán ételízesítő, jó sok zöldséggel.





2015. március 10., kedd

NoCarb szélesmetélt megint: káposztás tészta!


A fagyasztóban várta sorsát egy doboz pirított káposzta, amit még a nyárvégi "tökös" variációhoz sütöttem, most kapóra jött a maradék konjak tésztához. A tészta hosszú szálait apróbbra vagdaltam. 
Jó sok frissen őrölt borsot tettem rá!





2015. március 9., hétfő

Variációk NoCarb tésztára: tejszínes-spenótos finomság



A NoCarb tésztát szűrőben, folyó víz alatt jól leöblítem, közben vizet forralok, és a leöblített tésztát egy percig forralom, majd leszűröm. (Az így előkészített tészta napokig eláll a hűtőben, ha nem fogy el!)

A dobozos bébispenótot fél dl vízzel, sóval, fehérbgorssal és fokhagymával megfonnyasztottam, majd kevés tejszínnel (amennyit kíván) felöntöttem, és összeforraltam. 
A durvára vágott diót szárazon megpirítottam. 
A spenótot a tésztára szedtem, penészes sajtot reszeltem rá, és a dióval megszórva tálaltam.

2015. március 6., péntek

Madártej

          Ez egy igazán szénhidrátmentes desszert, szinte csak fehérje van benne, és finom!
           Nem lett  túl jó a fotó, de azért megmutatom és leírom, hogyan készült.
           5 tojás fehérjét kemény habbá vertem egy csipet sóval, majd a habverővel a tojások sárgáját sztevia cukorpótlóval fehéredésig kevertem, kevés tejet adtam hozzá, hogy híg legyen, azzal is jól elkevertem.
Egy lábasban kétujjnyi vizet forraltam, fél mokkáskanál sóval, majd amikor forrt, evőkanállal nagy halmokat tettem a vízbe, és azonnal takarékra tettem, nehogy kifusson, és mindjárt meg is fordítgattam őket, majd néhány másodperc múlva szűrőkanállal kiszedtem egy tányérba - majd így folytattam, amíg az összes hab meg nem főtt.
       Nem szabad túlfőzni, mert akkor összeesik, lapos szivacsos valamik lesznek!
(A tojásfehérjét kevés cukorral is felverhetjük, én a sósat szeretem...)

      A tejet a kikapart vaníliarúddal feltettem főni, és amikor kezdett "mozgolódni", akkor szép lassan, óvatosan belekevertem a tojássárgás keveréket, és gyenge tűzön, folytonos keverés mellett besűrítettem - forrnia nem szabad, mert összekap a tojás, és túrós lesz!  (A "nagyok" mindezt gőz fölött csinálják, az az igazi).
     Közben megkóstoltam, kell-e még bele édesítő - sajnos ezeket a termékeket én nem tudom előre méretezni, mert szinte sosem használom, tehát mindenkinek az ízlése szerint kell édesítenie.
       A kész szószt jénaiba mertem, a nagy habgaluskákat a tetejére rendeztem.