Ez a blog a diétás, szénhidrátszegény, gluténmentes ételeket tartalmazza.
A másik blogom, a "nem-diétás": https://malvinfoz.blogspot.hu/

2013. augusztus 17., szombat

"Kolbász ízű" húspogácsa

Húspogácsát írok, mert igazából a "fasírt" az a klasszikus, zsemlés,  prézlibe forgatott, bő zsiradékban sütött étel.
Amit most csináltam, a fűszerezése miatt érdemel említést: a szokásos 25 dkg darált hús-1 tojás- 1 ek. zabkorpa mellé fél kis fej vöröshagyma, 4 nagy gerezd fokhagyma, mokkáskanál bors, teáskanál pirospaprika és két teáskanálnyi őrölt kömény került bele, és természetesen só! (Minél több benne a fokhagyma és a kömény, annál "kolbászabb" az íze.)
Ahogy eddig is, ezt is a nagy teflonserpenyőben, zsír nélkül, fedő alatt sütöm, közepes lángon.
A felülete azért ilyen rusztikus, mert villával szoktam laposra nyomkodni...

Fantasztikusan finom kolbászhús ízű lett! 


 Azt még nem írtam, hogy ebből a mennyiségből 10 db kisujjvastagságú  "lepényt" szoktam sütni.


2013. augusztus 15., csütörtök

"Másnapos" lecsó

Az előző napi lecsó maradéka felturbózva: egy szelet feketeerdei sonka apróra vágva, jól megpirítva, arra a lecsó, és rá két felvert tojás - és kovászos uborkával tálalva!

2013. augusztus 14., szerda

Lecsó virslivel


Az előbbi töltött paprikánál megmaradt paprikákból lecsót készítettem, a szokásos módon, de kevés zsiradékkal, hogy kenyér nélkül is meg lehessen enni. A végén jó sok felkarikázott virslit főztem bele!
                     (Lehet néhány felvert tojással is gazdagítani, a maradéknak az lesz a sorsa...)


Töltött paprika


25 dkg darált sertéshúst egy kis fej aprított vöröshagymával, sóval, borssal, egy egész tojással, kevés őrölt pirospaprikával, és egy jó evőkanálnyi zabkorpával összedolgoztam. Hagytam állni egy óra hosszat, hogy a zabkorpa megdagadjon.
Ezután a masszát betöltöttem paprikákba. Közben sóval és egy szál zellerzölddel vizet forraltam, a paprikákat beletettem, és fedő alatt készre főztem, majd kiszedtem, és a főzővízbe sűrített paradicsomot kevertem, és beleszórtam egy evőkanálnyi lenmaglisztet, összeforraltam, majd a töltelékeket visszatettem.

A töltött paprikát azelőtt is csak így magában ettem, soha nem főztem mellé krumplit, esetleg egy kis szelet kenyér volt a köret...

2013. augusztus 13., kedd

Sült csirkemell szeletek pirított cukkinivel

Fél csirkemellet vékonyan felszeleteltem, kissé kiklopfoltam, majd mediterrán fűszerkeverékkel megszórtam.
Egy cukkinit meghámoztam, hosszában elfeleztem, félkarikákra vágtam, picit lesóztam.
A vékonyan kiolajozott teflonserpenyőt felforrósítottam, a hússzeleteket beletettem, és fedő alatt pár perc alatt megpirítottam az egyik oldalukat, majd megfordítottam, és a másik oldalukat is pirítottam egy kicsit, majd egy "kortynyi" vizet öntöttem rá, és fedő alatt tovább pároltam, (pár perc), majd a húst kivettem a serpenyőből, és beletettem a cukkinit, amit erős lángon, fedő alatt sütöttem, néha megkevertem. Hamar megsül!

Túrógombóc, újból

25 dkg tehéntúrót elkevertem egy egész tojással, két csapott evőkanálnyi zabkorpával, csipet sóval. Legalább egy óra hosszat hagytam állni a hűtőben, majd sós forró vízbe szaggattam (evőkanállal kicsit formáztam), és nagyon gyenge forrással, fedő alatt megfőztem.
Most, hogy már a "megengedős" szakaszban járok, a gombócokat kevés pirított zsemlemorzsában forgattam  meg, és édesítős-vaníliás tejföllel ettem.
Nagyon-nagyon finom, és hidegen is puha, nem keményedik meg, mint a grízzel készített túrógombóc.

Megjegyzés: csak a krémes állagú túróból jó, a nagyszemcsés túró főzés közben szétesik, hacsak nem törjük át szitán, mielőtt bekeverjük....
Még valami: nálam a gombócok azért nem szép gömbölyűek, mert nem szeretem kézzel gömbölygetni, csak kanállal formázgatom, amennyire tudom...





Sonkás rántotta reggelire


Feketeerdei sonkát szoktam venni, kb. 10 hajszálvékony, erősen füstölt sovány sonkaszelet van benne.
Egy szeletet kis darabkákra vágok, leheletnyi olajon megpirítom a serpenyőben, és 2 db felvert tojást öntök rá. Savanyú uborkával szoktam enni.

2013. augusztus 3., szombat

Lenmaglisztes "paleo zsemle"

Egyik nap halászlét " főztem": vagyis fagyasztott sűrítményt kiolvasztottam, felhígítottam, és két nagy szelet pontyot főztem bele - nagyon finom lett, de ehhez igazán jó lett volna valami kenyérféle.
Mivel nem tartok itthon semmiféle pékárut, de még lisztem sincs egy szem se, ezért hirtelen ötlettől vezérelve sütöttem mikróban egy lenmagliszt-zabkorpaliszt keverékes "zsemlét", nagyon jól sikerült!


Egy kis kerámia tálkában felütöttem egy tojást, jól felvertem sóval, őrölt köménnyel, majd belekevertem egy evőkanálnyi zabkorpalisztet*, és két evőkanálnyi lenmaglisztet*, és fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát. Annyi vizet is adtam hozzá, amennyitől még jó sűrű maradt, majd  tálastól a mikrosütőbe tettem, 3 perc alatt 800 W-on megsütöttem.  Jó zsemlenagyságú lett, és pont elég finom volt a halászlé mellé!

*zabkorpalisztet úgy csináltam, hogy a kis őrlőmben megdaráltam zabkorpát, nem lett lisztfinomságú, de jó lett.
*lenmaglisztem vagy 2 éve van itthon, szerencsére még nem avasodott meg....

Megjegyzés: azért nem veszek pékárut, mert bár már ehetnék, módjával, és ettem is, de azt vettem észre, hogy ha délben, délután ettem kenyérfélét, akkor este 10-kor is olyan éhség tört rám, hogy "muszáj" volt valamit ennem... (Szinte folyton éhes voltam.) A legrosszabb az volt, hogy bár súlyra nem híztam, de a hasam, gyomrom újra kikerekedett! Magamon tapasztaltam meg, hogy a szénhidrát éhséget gerjeszt.    Visszatértem a kenyérnélküliségre, a hasam meg újra lapos, és este 6-kor eszem valamit, (többnyire joghurtot), utána már nem vagyok éhes egyáltalán.