Ez a blog a diétás, szénhidrátszegény, gluténmentes ételeket tartalmazza.
A másik blogom, a "nem-diétás": https://malvinfoz.blogspot.hu/

2012. október 25., csütörtök

A zselatinról


Ma megint "kocsonyát" főztem, és itt ragadom meg az alkalmat, hogy a zselatinról elmondjak néhány hasznos tudnivalót.


"Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony. A zselatinban a nem-eszenciális aminosavak (esszenciális aminosav: olyan aminosav, amelyet a szervezet természetes úton nem képes előállítani) magas koncentrációban vannak jelen (például glicin, prolin), viszont alig tartalmaz esszenciális aminosavakat (például triptofánt, izoleucint vagy metionint).
 Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert. A zselatin önmagában fogyasztva energiaveszteséget okoz, mert emésztése több energiát használ el, mint amennyi felszabadítható belőle."

Ezen kívül jó tudni, hogy a zselatinnak porcépítő hatása van, sokan zselatin tartalmú kapszulákat kapnak, vagy zselatin tartalmú kenőccsel kell fájó tagjaikat kenegetni. 
Nem csak az ízületeknek, hanem a hajnak, bőrnek is jót tesz, (kollagén!). 

A magam részéről azért csinálok majdnem minden héten "kocsonyát", mert amúgy is szeretem, jó fokhagymásan, borsosan - tálaláskor citrommal locsolva... A diétámba mindenestől belefér, és napközben pár fűszeres falat nagyon jólesik, nassnak... 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése